Hvalfugl – Maskinhallen

Hvalfugl

Dirrende musikalsk nærvær, ambiente klange og stærke melodier går op i en højere enhed når trioen Hvalfugl indtager scenen. 

Med deres gribende instrumentale udtryk har den aarhusianske trio Hvalfugl begejstret både publikum og anmeldere, siden de udsendte deres debutalbum By i 2017. Albummet høstede roser både herhjemme og internationalt. Efterfølgende har de raffineret deres sfæriske og drømmende udtryk på to yderligere albums – Som En Faldskærm (2019) og Øjeblikke Vi Husker (2020) – samt et par EP’er, hvor den seneste, Bag Vore Øjne, udkommer i efteråret 2022.

Musikalsk er Hvalfugl svære at sætte i bås, da deres musik frit bevæger sig gennem inspirationer fra hele genrelandskabet i en forening af organisk og akustisk sammenspil, drømmende ambient, minimalistiske forløb og smukke melodier, der langsomt folder sig ud for lytteren. Netop den fine balance mellem den varme, akustiske lyd og de diskrete brug af effekter er med til at åbne nye rum i musikken og skaber et distinkt udtryk, på én gang intimt og majestætisk. 

Jonathan Fjord Bredholts elegante klaverfigurer og sfæriske klangflader spillet på harmonium flettes sammen med Jeppe Lavsens krystallinske guitartemaer og Anders Juel Bomholts vuggende kontrabas på en måde, der skaber både enhed og stor detaljerigdom. Det er samtidig musik, som skaber rum til lytterens egne indre billeder, hvad end man lader sig rive med af de stærke melodiske tråde eller synker ned i de dybe, ambiente lag.

Den kombination er også med til at gøre Hvalfugl til en sjældent engagerende live-oplevelse, hvor trioen formår at flette de enkelte kompositioner sammen i helstøbte forløb, som inviterer publikum ind i et univers af sublim skønhed og vibrerende energi.

Lineup: 

Jonathan Fjord Bredholt (piano, harmonium) Anders Juel Bomholt (kontrabas) 
Jeppe Lavsen (guitar) 
 

Lidt citater her:

”Ung trio er et af de absolut mest spændende navne på den danske jazzhimmel lige nu”

David A. Dyrholm Nielsen, Politiken

“…man har vitterligt ikke svært ved at føle sig hensat til et bølgende dansk land- skab udsat for et mildt vejrlig, når man lader sig føre med ind i musikkens natur i selskab med trioen.” Kim Skotte, Politiken 

“Hvalfugl er noget af det smukkeste der sket for dansk jazz i mange år. Det bliver bare ved. Nu med tredje album, Øjeblikke vi husker. Deres velskabte blanding af nor- disk jazz og folk er samme sjældne liga som Kenny Drew og Niels Henning Ørsted Peder- sens Duo eller Bremer/McCoy. Musik der bygger bro mellem udspringet, det danske, den nordiske tone, klangen, melodien der er højskolesangbog eller salme, folkemusik og jazzen.” Niels Overgård, Jazznyt 

”Nyt album er som en smuk drøm forløst (…) Såvel teknisk som kunstnerisk er de tres musik på højt niveau. Ikke på noget tidspunkt er man i tvivl om, at de sigter højt”. Ivan Rod, Gaffa 

Tilmeld nyhedsbrev